Fehérmályva

11079534_442420225916270_2575676205234760818_n

Egyéb elnevezései: orvosi ziliz

Alkalmazása: Hurutoldó és köhögéscsillapító, ez a legfontosabb felhasználása. A gyökereket köhögés, légcsőhurut, rekedtség ellen teaként, teakeverékek alkotórészeként vagy szirupként, illetve tablettázott formában használják. Hatóanyaga bevonja a légutak, a gyomor, a bél nyálkahártyáját, így hurut esetén segít a gyulladások leküzdésében.
Ismert, hogy vesegyulladásnál is védőréteget képez a vesében, e célból azonban ne hagyatkozzunk öngyógyításra, vesepanaszok esetén forduljunk orvoshoz!
A nyálkaanyagok sajátossága, hogy nedvesség hatására térfogatuk sokszorosra nő, így megduzzadva ingerlik a belek falát, ezáltal a mályva gyökere és levele enyhe hashajtó hatású is.

Teájának elkészítése: Leveléből házilag forrázatot készíthetünk és ezt fogyaszthatjuk, valamint száj, garat, gégegyulladás esetén öblögetőszerként alkalmazhatjuk.

Egy lehetséges elkészítési mód:
1 teáskanál levéldrogot (1,4 g) 1,5 dl hideg vízben 1 óráig áztatunk állandó kevergetés közben, majd leszűrjük. Napi adagja 5 gramm.
Hurutoldó teakeverék esetén, – amely édesgyökeret, kamillavirágzatot és mórmályvavirágot tartalmaz –, 1 púpozott evőkanálnyi (kb. 5 g) teakeveréket 1 csésze (kb. 2,5 dl) forró vízzel leöntünk, hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük. Tetszés szerint ízesítve kortyonként fogyasszuk, naponta 1-3 csészével.

Hatóanyag: nyálkaanyagok, illóolajok

Leírás:

Nálunk is megtalálható, folyóvizek árterében, nedves, mocsaras árokpartokon, illetve szikeseken. Évelő növény. A növény latin neve, „althea” a görög gyógyítás szóból származik, utalva gyógyhatására.
A fehérmályvát már az ókorban is használták, egyiptomi, görög, kínai, szíriai, római ételek hozzávalója volt. Gyökere megfőzve, majd vajjal és vöröshagymával megsütve ízletes fogás. A gyökér kivonatát néha a halva nevű édesség készítésekor ízesítőként használták a Közel-Keleten. Virágai és fiatal levelei ehetőek, gyakran adták salátákhoz.
Régebben erős rostjaiból kötelet fontak és a papírgyártásban is alkalmazták. Emellett borogató szernek használták kelésekre, illetve szemgyulladás ellen. Halvány rózsaszínes virága díszítő értékkel is bír.

A fehérmályva gyökereit kora tavasszal vagy október-novemberben ássuk ki, a leveleit virágzás előtt vagy virágzás kezdetén gyűjtsük.
A gyökereket tisztítsuk és hámozzuk meg, ezután pár órán át szikkasszuk. Ez után vágjuk apró kockákra. A szárítást 35-50 °C-on végezzük. Mivel a szikkasztott gyökerek hajlamosak a penészedésre, ne tároljuk műanyagtasakban, hanem vászon–, vagy papírzsákban.

Forrás: http://fitoterapiakalauz.hu/a-fehermalyva/

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s