Komló (Humulus lupulus)

komlo

A komló évelő, kúszó életmódot folytató, 5-10 méter magasra növő növény. Június-júliusban virágzik, majd utána hozza gyönyörű, világoszöld tobozkáit.

A komló (Humulus lupulus) európai elterjedésű, általában ártereken, patakokhoz és vízpartokhoz közeli területeken, láperdőkben él.

Nyár végén gyűjtjük termős füzérvirágzatait, szárítással tartósítjuk. A komló keserűanyagokat, illóolajat, ásványi anyagokat, flavonoidokat tartalmaz. Jó eredménnyel használhatjuk a szárított drogot alvászavarok, nyugtalanság, feszült lelkiállapot esetén, de oldja a szorongást, segít ellazulni. Akár napi 2-4 csészényi teát is elfogyaszthatunk belőle. Egy adaghoz 1 púpozott teáskanálnyi szárított drogot leforrázunk és 15 percig állni hagyjuk. Leszűrjük, és mézzel ízesítve elkortyoljuk. Ha alvászavar orvoslására fogyasztjuk, akkor az utolsó napi adagot lefekvés előtt kb. 30 perccel igyuk meg. Ilyenkor citromfűvel, levendulával, kamillával is keverhetjük.

Komlót az álompárnába!

Az elalvás megkönnyítésére álompárnát is használhatunk, ezt magunk is elkészíthetjük, de kereskedelmi forgalomban is kapható.  Lehetőleg természetes anyagot, könnyű vásznat, pamutot használjunk a párna elkészítéséhez. A töltelék a következő legyen: tönkölypelyva, komló, levendulavirág, kamilla, borsmenta, ánizsmag, csillagánizs, mustármag, rozmaring, csombor, citromfű, bazsalikom, citromfű, majoránna, kakukkfű, vagy egyéb, magas illóolaj-tartalmú gyógynövény.

A komló, keserűanyag tartalmánál fogva, alkalmas enyhébb emésztőszervi panaszok, görcsök kezelésére, ez esetben ízesítés nélkül fogyasztjuk. Remek gyomorerősítő.

A komlót már az ókorban is használták sör, mézsör készítésére. Emellett azonban ismert és egyre inkább elterjedőben van a konyhai felhasználása is.

 

Fokhagymával, borssal, szerecsendióval fűszerezve nagyon ízletes leves készíthető belőle: a friss hajtásokat kevés fokhagymás vajon megfuttatjuk és felöntjük zöldségalaplével, vagy vízzel. Fűszerezzük, tejföllel és egy tojás sárgájával behabarjuk, pürésítjük, reszelt sajtos pirítóssal tálaljuk.

Használhatjuk a komlót fűszerként is, zöldség fasírtok, mártások, tojáskrém ízesítésére, salátákat díszíthetünk vele.

 Recept: fasírt komlóval

Nálunk családi kedvenc a zöldség fasírt, mely így készül: a lereszelt zöldségekhez egész tojást, ételízesítőt, borsot, kakukkfüvet, kevés komlót, fokhagymát, és annyi lisztet vagy zsemlemorzsát keverek, amennyit a massza felvesz. Evőkanállal kevés olajba szaggatva kisütöm.

Tudom, sokaknak bizarrnak tűnhet a komló konyhai használata, de bíztatok mindenkit, kóstolja meg, nem fogja megbánni!

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s